Binlerce ukde arasında birkaç nükte; yaşanmışlıklar..

22.02.2023

Ekşi sözlük erişim engeli..



Uzun zamandır beklediğim bir şeydi bu. 21 Şubat 2023'e kısmetmiş. Türkiye'de kullanılan en popüler 5 siteden birinden bahsediyoruz burada. Arama motoruna herhangi bir kelime yazdığınızda ekşi sözlük sonuçları tepelerde çıkar. Her görüşten insanın (son zamanda aktroller boldu) bulunduğu bir platform. Çoğunluğu muhalif, okumuş, donanımlı kişilerden. Tabi sepetin içinde çürükler de var. Cinsiyetçi, aklını fikrini seks ile bozmuş kesim de var. Tam bir kültür mozaiği. Ama çoğunluğu muhalif. Öyle ki yaptıkları anketlerde CHP kaçarı yok birinci parti çıkıyor. Ekşi sözlük dün saat 21:00 gibi engellendi. Şaşırmadım desem yalan olur, şaşırdım. Bekliyordum başta dediğim gibi, ama yine de şaşırıyorsun. Neler neler oldu da engelleyemediler. Şimdi nasıl engelleyebiliyorlar diye düşünüyorsun..

Kahramanmaraş depreminden sonra ülkenin başındaki şahsın ve avenelerinin hakkında çok ağır eleştiriler yapıldı. Muhalifler inanılmaz derecede konsolide olmaya başlamıştı. Artık Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için bile birleşilmişti. Burası çok popüler bir oluşum, herkesin bir şekilde haberi olmuştur bu platformdan. Deprem yardım başlığına binlerce entry girildi ve yardım toplandı. Ünlü isimler konuk olarak alınıyordu buraya. Dün susturmak için düğmeye basıldı..

Depremde insanlar seslerini duyurabilsin diye toplu çaylak alımı gerçekleştirildi. 10 bin kadar çaylak hesap yazar yapıldı. Bunların içinde manipülatörler de vardı. Saçma sapan başlıklar açılmaya başladı. Önceden de açılıyordu, tabii. Ancak müdahale edilebiliyordu. Bu kadar büyük bir alımdan sonra müdahale zor olacaktır. Sonunda bir bahane bulup, mahkeme kararını dahi beklemeden erişimi engellediler. Dediğim gibi sitenin çoğunluğunu okumuş, muhalif insanlar oluşturuyor. Bu adamlara yasak işlemez. VPN'le yasağı aşıyorlar..

Peki şimdi ne olacak? Açıkçası düşündüğümde, depremde Twitter'a bu yüzden hamle yaptıklarını düşünüyorum. Asıl hedef hep ekşi sözlüktü bana göre. Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek gibi. Bu yasağı ne kadar götürebilirler? Vikipedi yasağına dönüşür mü emin değilim. Göreceğiz önümüzdeki günlerde. Zalimin zulmü artıyor..

Demek ki bir sona doğru yaklaşıyoruz. Hepimiz sınanıyoruz şu sıralar. Hep böyle gitmeyecektir. Hep düşmeyeceğiz, dipsiz bir kuyu değil bu..

7 yorum:

  1. Her tuşa basıyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Erkek çocukları için konuşacak olursam. Biz de çocukken bölüm geçemeyince sinirlenir, her tuşa basardık. Hatta oyun kolunu fırlatır atardık. Böyle ülke idare edilmez, yasaklarla hiçbir yere varılmaz. Kaldı ki 3Y diye bir misyonu vardı bu partinin. Yasak, yolsuzluk ve yoksulluk. Hepsini tam köklediler resmen.

      "Kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa, bilin ki en namussuzu odur."

      Nietzsche

      Sil
  2. Ekşi hala kapalı, üzerinden şu an bir ay geçmiş, seçime kadar kapatılır diye yorumlar yapılıyordu, bir şeye faydası olmayacak ama en azından reklam gelirlerini etkiler diye düşünüyor olabilirler. Hiçbir mantığı yok, engelleme diye yasak zaten komple saçma ama diğer taraftan Ekşi'nin de şeffaf davranmadığını düşünüyorum. 10 bin yazar alımı mesela, ne akla hizmet yapıldı, kriter neydi? Sonuç ne oldu? Olaylar ardından açıldı dediler, karar kalktı dediler, hemen geri getirmişler. Ayrıca başlık açma yasaklandı, belli kriterler getirildi, malum değişiklikleri biliyorsunuzdur.

    Bilginin akışını bu şekilde kontrol edebileceklerini düşünüyorlar ama aslında bir taraftan kontrol etmek isteyen ediyor, yasakla olacak iş değil. Twitter güya özgür bir platform ama ne hikmetse herkes aynı şeyleri aynı şekilde ifade ediyor, sırf bu medyaları kontrol etmek için birimler kuruluyor ve ciddi ciddi maaşlı çalışanlar var (varmış demem lazım hiç tanışmadım ama kesin vardır, düşününce bana hepsi çok saçma geliyor).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Kanzuk ticari perspektiften bakıyor olaya. Ben o alınan 10 bin çaylağın üyelikleri para ile aldıklarını düşünüyorum. Tabi iktidar baskısı ile alınanlar da vardır. Saçma sapan başlıklar açıldı çünkü. Belki denk gelmişsindir depremin 4. veya 5. günü olması lazım. Sabah saatlerinde bir şerefsiz evladı 3-4 yaşındaki depremzede bir kız çocuğuna tecavüz ederken ki fotoğrafını paylaştı. Dakikalar içinde silinmesine rağmen büyük bir kriz meydana getirmişti o başlık ve içeriği. Böyle sıkıntı yaratan ve infiale neden olan manipülatif başlıklarla içine ettiler sözlüğün. Artık seçimden sonrasına bakacağız. Ciddi bir trafik eksildi, öyle böyle değil.

      Sil
    2. Yok denk gelmedim, hiç duymamıştım da kanım dondu böyle pat diye okuyunca... Pornografik içeriği otomatik şekilde engelleyecek sistemleri nasıl olmaz ki? Şu an aklım hayalim almadı.

      Sözlüğün durumunu oldum olası sevmiyorum, o yüzden hiç kaydolmamıştım bile ama başka yer kalmayınca mecbur kaydoldum, çaylaklıktan çıkana kadar sözlük de kalmayacak bu gidişle, yani zaten her geçen gün daha beter hale geliyor ama şu son anlattığına söyleyecek bir şey bulamadım.

      Bunca zaman bu kadar olay oldu, o kadar protesto, ayrılan yazarlar falan ama hiçbir şekilde rekabet edebilecek başka bir sözlük tutmadı, bunu da hiç anlamıyorum.

      Sil

Lütfen yorumlarınızı bir isim ile paylaşın. İsimsiz yorumlara sadece teşekkür ediyorum.