Binlerce ukde arasında birkaç nükte; yaşanmışlıklar..

10.03.2023

Başaranlara..


İçine sıkıştığımız Dünya çok büyük, kimler yok ki içinde. Üç semavi din mensuplarının yanı sıra Zerdüştler, Budistler, hiçbir dine mensup olmayanlar, hatta şeytana tapanlar. Bunu neden söylediğime gelirsem. Biz Dünyalılar farklı inanışlarımız, düşüncelerimiz, ideallerimiz olsa da bir şeyde birleşmişizdir. Yaptığımız işi hakkıyla yapmak, yani başarılı olmak. Buradaki başarı sözcüğü, günümüzde hep zenginliğe ilinti ediliyor, her zengin başarılı mıdır yani? Ya da her yoksul başarısız mıdır? İşini hakkıyla yapıp, çalıp çırpmadan, önüne çıkan çirkin tekliflere kulaklarını kapatıp, yakınlarına temiz bir soyadı bırakmak isteyen babalar, çilekeş anneler başarısız mıdır? İsim yapmadıkları, reklam edilmedikleri için? Ya da kimse onları bilmediği, farkına varmadığı için? Bu kadar kolay mı yani.

Gelir dağılımı adaletsiz, bunu herkes kabul edecektir. Yiyenlerin asla doymadığını inkâr mı edeceğiz? Hani meşhur bir karikatür vardır. “Peşin satan ve veresiye satan” diye, Şimdi burada peşin satan kasasını doldurdu diye başarılı mıdır? Oysa diğer bir açıdan bakarsak, veresiye satan, maddi gücü el vermeyen insanlara imkân sağlayarak yanlış mı yapmıştır? Örnekler çoğaltılır elbette.

Ülkemize dönelim. Uzun yıllardır dolap çevirmeyi bilenlerin köşeyi döndüklerini biliyoruz. Atalarımızın bir lafı vardır “Çok laf yalansız, çok mal haramsız olmaz” diye. Yani bu şartlarda “işini bilen çavuşlar” başarılı mıdır?

Başarının tanımını herkes farklı anlatacaktır. Başta dediğim gibi bakış açıları, zevkler ve renkler hiçbir zaman aynı olmayacaktır. Fikrimce, kendini hep yenilemeye ve geliştirmeye adayan, zorluktan kaçmayan, hayata göğüs geren en önemlisi çalışan herkes başarılıdır. Parası ve ismi olmadığı ya da şatoda veya villada oturmadığı için başarısız değildir.

Başarı elde edilir, başarı çıkılır alınır. Çalışarak ve emek vererek, maddeye ulaşamamak önemli değil.

Son söz olarak, doğru yollarla her şeyi yapmışsan, sabah aynada kendini hep selamlamışsan. Vicdanın da pamuk kadar hafif olmuşsa, başarılısın ve hep başaracaksın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızı bir isim ile paylaşın. İsimsiz yorumlara sadece teşekkür ediyorum.